Kerstin Hemgren

Kerstin Ragnhild Hemgren føddes 8 november 1942 i Sandviken Sverige. Hun vokste opp i Lidköping, 1963 flyttet hun til Stockholm, bodde først i Sundbyberg, sen i Vasastan.
1969-1971 bodde hun med mann og barn i Etiopien, 1973-1974 bodde de i Tanzania.
1976 flyttet hun til Oslo, der hun ble boende til sin død.

Far: Ragnar (1911) 
Mor: Gunvor Hemgren (1918-2015).
Søsken: Sylvia (1941), Maria og Ingrid.
Barn: Anna (1965) og Lisa (1967).
Barnbarn: Sebastian (1988), Rasmus (1990), Markus (1996), Iris (1997), Sofia (1997), Lukas (2000).
Oldebarn: Lilly (2016).

30 desember 2014, 72 år gammel, sovnet hun stille inn på palliativ avdeling ved Lovisenberg Hospits i Oslo.
Bisettelse ble holdt på Vestre Gravlund Oslo 13 januar 2015. Etter eget ønske ble hun kremert og asken strødd i Järnsjön, Årjängskommun Sverige.

Hun er dypt savnet <3

Bästa Tisdag den 30 april 2013

föräldrar,
solen skiner över Rönngärdet.
I bersån blommar blåsipporna, det är HELT BLÅTT.
Några har jag plockat in och satt i et snapsglas här framför mej.
Vitsipporna börjar så smått komma.
Rabarber skotten ser fina och härliga ut och får mitt snålvatten att rinna.
Att dom vill komma upp i den här kylan? Nätterna är ju fortfarande frostiga och kalla?

Kerstin

Sykdom
Diagnose: Perifert T-Cellelymfom, perifollikulær variant, ikke klassifisert annet sted.
Lokalisert T-cellelyfom høyre side av hals påvist januar 2013. Behandlet med fire CHOP-kurer og lokal strålebehandling 2013. CT-mai 2014 viste vekst av lymfeknuter flere steder, biopsi, bekreftet residiv (tilbakevendende). Palliativ behandling.

(Legene er meget sikre på at Kerstin fikk denne sjeldne og aggressive typ av kreft grunnet sitt arbeid. Kontakten med giftstoffer i pigmenter og løsemiddel.
Hennes lidenskap for kunsten ble også hennes død.  LGA)

 

 

Oslo torsdag den 4 april 2013

Hej mina föräldrar!

Jag hoppas hälsan står er bi, och att ni känner er glada och optimistiska för framtida dagar.
Tack för samtal om likkistor, det passande bra, dagen efter att jag legat under kniven på Rikshospitalet i Oslo. Men jag lever fortfarande som synes.
Min goda vänninna Unni har hjälpt mej fantastisk, hämtat mej på sjukhuset, hon stöttar mej med allt.
Hon har också övernattat och lämnat sin man åt sitt öde!

Tänk at man har 200 lymfkörtlar på varje sida av halsen!!!!
Läkaren ville veta hur stort jag kunne gapa. Jag kunne gapa stort.

I och med att man inte vet varför, kan man inte säga något om behandling bara spekulera.

Solen skiner ute på blå himmel och Unni kommer innom efter jobbet.

Kerstin

 

 

Nekrolog Aftenposten 12.01.15

Kerstin Hemgren døde 30. desember, 72 år gammel.
Vi er mange som vil savne henne i festlige lag og i hverdagslige møter hjemme og på utstillinger. Vi møttes på croquis-tegning i 1978. Hun var opprinnelig utdannet karttegner og var på en måte det hele livet. Hun registrerte og nedtegnet stedene hun var, og vi fikk gå veiene gjennom hennes landskaper sammen med henne, gjennom bildene. Hun hadde kunstutdannelse fra Stockholm, Etiopia og Oslo og hadde et godt blikk og en god strek. det var maleriet som var hennes kunstneriske uttrykksform. Hun var en aktiv utstiller på Høstutstillingen, Østlandsutstillingen og på gallerier i Norge og Sverige. Hun sa selv at hun ikke hadde et eget uttrykk eller motivkrets som så mange andre kunstnere. Men for oss som kjente henne, var det en tydelig sammenheng i kunstnerskapet. Hun var teknisk dyktig og hadde stor glede av å "rive" farger selv og utforske tradisjonelle maleteknikker. Motivene endret seg fra naturalistiske akter med humoristisk vri fra tiden i Etiopia til mer abstrakte og meditative ruter. Hun var en dyktig portrett og interiørmaler. Alle hennes bilder var interessante, velkomponerte og godt utført. Noen bilder var aktive, pågående, andre mer stillfarende, som Kerstin selv. Kerstin var sjenerøs og inviterte venner, familie og naboer til gode måltider. Vi feiret midtsommerafton på Rönngärdet med maistang, leker og drikkeviser sammen med hennes kunnskapsrike og lekne familie, med tre søstre, to døtre, seks barnebarn og foreldre som overlevde henne. Faren er 103 og moren 96 år (død januar 2015). Kerstin ønsket å leve i tråd med sine overbevisninger og var opptatt av å spise sunn og rettferdig produsert mat. De siste to årene med sykdom var tunge, men Kerstin fikk gode venner som var til stede i hverdagen hennes.

Hilde Mortvedt

 

Kerstin Hemgrens berättelse

I flickskolan
Jag var som barn blyg och blev bla mobbad av en lärare. Han piskade också olydiga pojkar på baken med pekpinnen. Tillsammans med föräldrarna valde jag flickskolan, jag började i 1:6 1955. Jag var duktig i teckning och vann designtävlingen om hur skolans blazermärke skulle se ut. Det var fritt skapande og jag fick flest röster. På uppdrag av rektor gjorde jag försättsbladet til skolans årsberättelse 1959-1960. Jag var duktig förutom i teckning även i gymnastik och idrott. Sprang fort, hoppade långt och högt och var även bra i bollspel. Jag kommer ihåg en episod, rektor beordrade mig at vara Lucia, vilket jag förtsås inte ville. Kände mig inte als glad och stolt över utnämningen, men vågade inte protestera och hadde ångest i flera veckor före och efter uppträdandet. Vid morgonsamlingen gick luciatoget för lärare och elever. På kvällen var luciafesten i gymnastiksalen och öppen för allmänheten. Killarna från läroverket satt där bla. Så pinsamnt! Önskade sjunka under jorden. Överlevde flickskolan och gick ut 1961 med normalskolekompetens.

Men vad hände sedan?
Var man bra i teckning var kartriteryrket ett alternativ. Så blev det praktik på Lantmäterikontoret i Lidköping och Lantmäteristyrelsens utbildning i Gamla Stan i Stockholm. Efter 6 månaders jobb på Länslantmäterikontoret i Mariestad var jag tillbaka i Stockholm 1963 och jobbade på Stadsbyggnadskontoret som bla hade lokaler under takåsarna i Stockholms Stadshus. Åt lunchen på taket i vackert väder och vid et tillfälle satt vi och tittade ner på Nobelfestligheterna i Blåhallen och Gyllene salen från små gluggar högt uppe mot innetaket. Man var ju ung och det var spännande. Jag bodde första tiden hos släktingar och hamnade i Sumpan (Sundbyberg). Spelade handboll i Åkeshovs bollklubb. Födde Anna 1965. Började frilansa och jobba för arkitekter. Fick mycket jobb. Flyttade in til Stockholm. Gifte meg 1966 med en civilekonom som var född och uppväxt i Gamla Stan. Han flyttade hem til mig i Vasastan och syster Ingrid övertog hans lägenhet i Gamla Stan. Lisa föddes 1967.

Började jobba på Stadsbyggnadskontoret igjen, men gav upp efter ett år. Barnpassningen fungerade inte. En vecka hade vi barnen i Sientologkyrkans daghem. Vi visste inte vad dom var för några. Det fungerade dåligt. Vi fick inte inn barnen på kommunalt dagis, därför fick vi inte in barna på fritidshem, senare.
Vantrivdes som hemmafru!

Läste om SIDA, Swedish International Development Aid, att jobba utomlands. Kul!! Kul tyckte min man också.
Så blev det först Ethiopia och sedan Tanzania. Fantastiskt!

Innan vi reste til Africa deltog vi i en kollektivhusgrupp med ca 30 medlemmar. Vi hadde ideèr om at bygga och bo i kollektivhus med olika grader av kollektivt boende. 3 av medlemmarna studerade arkitektur på Tekniska Högskolan och hadde kollektivhuset som diplomuppgift. Vi hadde många långa interessanta diskussioner om at leva kollektivt. Dom flesta av oss var politiskt til vänster, studenter och unga. Då levde vi 68-livet fullt ut.

Min man fick jobb på Sidakontoret i Addis Abeba, Ethiopia, som revisor. 1969 reste vi ut, Hailie Selassie var kejsare. Mina vänninnor i Stockholm tyckte det var vansinne att ta med två små barn til det farliga Afrika. "Tänk på alla farliga ormar". Barnen var då 2 och 4 år. Anna började på franska skolan, Lisa på svenskt dagis och jag på konstskola. Jag anlitade också en prostituerad kvinna som kom hem några gånger i veckan och stod modell.

Efter att vi kommit hem från åren i Ethiopia var vi hemma i ca ett år. Barnen gick i sina skolor och jag gick på konstskola.

1973 åkte vi ut igjen til Tanzania, Dar es Salam, för två år. Barnen gick i svenska skolan och jag jobbade ideelt i et sykollektiv som hette översatt "Vi ger oss aldrig". Jag var också ledare för en gymnastik- och handbollsgrupp och målade och tecknade. Min man jobbade på Tanzanska statens elverk som revisor. Vi var ofta nede och badade i Indiska Oceanen och plockad div snäckor och småkryp på stranden.

Efter två år i Tanzania satte vi åter barnen på flyget till Sverige i december 1974. Vi vuxna flög til Sri Lanka och körde runt en vecka på ön med en journalist som guide. Sedan flyg över til Indien och tåg upp til New Dehli med några stopp längs vägen, Agra t ex med Taj Mahal. I New Dehli blev vi bestulna på våra resecheckar och tvingades att resa tidigare hem än planlagt. När vi kom til London upptäckte jag löss i mitt långa hår och jag hade öroninflammation. Det tog en vecka för bankerna att föra pengar från Sthlm till London 1974.

Skilde meg 1975 och flyttade til Oslo 1976. Gick på Statens Kunst og Håndverkskole i Oslo. 1988 reste jag med en kinesisk konstnärskollega runt i Kina, Hongkong, Macau och Malaysia. En fantastisk resa med bl a flera besök hemma hos kinesiska familjer. Vi var borta i 2 månader.

Min äldsta dotter har 5 barn och är företagsekonom, min yngsta dotter är också ekonom och har ett barn.

Efter ett förhållande på 25 år är jag skild igjen.

Jag har en lägenhet 5 min från Vigelandsparken i centrala Oslo och ett gammalt hus 6 km från Årjäng. Jag är i Stockholm till och från och hälsar på syster Ingrid som bor i Gamla Stan. I Mariestad besöker jag mina gamla föräldrar som ännu lever i i 2009. Jag målar, tecknar och är intresserad av att odla ätbara ting. Underbart att gå ut i trädgårdslandet och plocka en korg full med härlig krispig sallad av flera sorter.
Egna jordgubbar är ju inte så dumt det heller!

Kerstin i maj 2009

Kerstins egne ord om sitt arbeid

Jag vil fortsette med mine studier i portrettmaleriets vanskeligheter. Studere og fordype mej i, og söke ett interessant bildspråk i abstrakte landskap som i flere bilder beskriver dygnets rytme. Lysets innverkan for beskrivelsen av formernes plassering i et landskapslignende abstrakt motiv. Fargernes dyp og plassering i forhold til form og innehold. Myke og harde kontraster. Drive fremover
(høsten 2004)

Jag vil male bilder som ger en fölelse av landskap, med former av träd-skogkänsla, med ibland inslag av mönster.
Jag vil exprimentera med former, farger, lys...

"Figurer smyger in i mina bilder, uppenbarar sej fra ingenstans og blir ibland der"
(2006)    

Jeg vil reise til Øst Afrika og Frankrike. For å få ny innsikt, nye ideer, og kunnskap fra alle hold, som jeg kan bruke i mitt maleri. Jeg vil se, søke og finne former, streker og farger over alt, her og der i alle land og kulturer. Overalt! Komme siden hjem og boltre meg i mine nye og herlige ideer og innsikter. Deilig!

Linjer, streker, ruter, tall, mange, få, tykke, tynne, farger og grå nyanser, former i ruter, rytmer, balanse.

Ønsker å fordype meg og jobbe mer med det jeg jobbet med det siste halvåret, det vil si: Å male firkanter, trekanter og diverse andre former, linjer og streker også i farger. Studere strøkets karakter, struktur og retning. Jobbe i ulike materiell: Maling, blyant, fargeblyant, kritt og kull på lerret og papir.
"Strøket" som direkte legges på lerretet eller papiret uten senere rettelse. "Strøket strøk ligger". Med bruk av diverse ulike redskaper sånn som: stoff, plast, papir, spatler, hender og fingrer, pensel og eller diverse hva som helst.
(2012)

Studie - Inspirasjon - Ideèr

20160702_123002(0)

Inspirasjon "Odalisker" 1928, Henri Matisse

Skisser til "Blad" 1993

"Grön Sjö" Bilde av Järnsjön 2006, 124x111 olje på lerret

Annet Arbeid

Intill forsättsbladet skapat av Kerstin för flickskolans årsberättelse 1959-1960

Rönngärdet

Rönngärdet, Lerverhögen, Årjängskommun. Bygget 1890

Verkstedet

Stuen, pga kulden gjort om til Ateljè

Tv rummet

Sommar 81

Kräftskiva -83

Påsk 1991

Kantarellfangs på Rönngärdet (foto Kerstin)

1976

Ateljeèn

20160925_163646

Rönngärdet, "Rönnis"

Ateljè til venster, bostadshus til höger. Lengst bort verkstaden.

Stuen, Jimny stolen fra Etiopia. Maleri Gunhild og Matilda.

Tv rummet

Stänkmålningsprov -83

Festbord i Ateljeèn 1988

Middag ute

Midsommar 1986

Lillstugan, atelje

Lillstugan, atelje

Stuen

Kjøkkenet

Trappen 2etg

1983

Ateljeèn

Sammen med mor og far!

Jordgubbar på Rönnis! (Foto Kerstin Hemgren)

Midsommar 1986

Midsommar 1986

Rönngärdet 1985

Trädgårdslandet

Gurka - Romansallad - Plocksallad - Ruccola - Persilja, blad - Palmkål - Morot - Rödbeta - Kålrot - Palsternack - Potatis - Ärter - Bondbönor - Lök - Ringblomma - Krasse - Blåklint - Luktärt - Squash - Mangold - Dill - Tomat - Majrova - Salladslök - Grönkål - Citrongräs - Kålrot - Pumpa - Kinesiskrädisa - Solros - Zinna - Basilika - Blomsterlin - Salvia - Tagetes!

(Foto Kerstin Hemgren)

Kerstins Brød

6dl vatten
1/4 pkt jäst
2,5 tsk salt
1,3l vetemjöl

Röres i hop. Knådas inte. Ju lösare desto bättre.
Jäses i rumstemperatur, eller i kylskåp över natten eller så.
Bäst med lång, kall jäsningstid.
Man kan se på degen när den er redo att sättas i ugn.
Skall vara lite bubblig.
Häll ut degen på bakbordet och låt den "simma" i mjöl.
Dela den i 2-3 delar. Fös och dra ut den i lengder, ev. vridna och lägg på smord plåt.
Grädda i 250 gr ca 15 min.
Sänk til 150 gr och grädda ytterligare 15-20 min.
Ha det så kul och lycka till!

(Til dere som savner Kerstins gode brød)

 

 

Fotoalbum

Kerstins fletter var hennes signum <3

Varsågod, din tur!

Sommeren 1963

Venedig sommeren 1963

Juni 83

Konfirmasjonsbilde!

Sommeren 1963

Julen 78

Kerstin som liten i fanget til mor, 1942/43

Edshultshall Sommeren 1963

Carl Hemgren (farfar) Akvarell 1901

Ananas i Gamla Stan Stockholm. Hvorfor ananas? Kerstin pyntet ofte bordet med en ananas, som stod der og tørket og ble bare finere og finere. (Foto Kerstin Hemgren)

Ethiopien, Africa. 1969-1970

Genet

Genet var en prostituerad kvinna som Kerstin hadde anlitat som modell når hun bodde i Addis Abeba, Ethiopia,

Grekiska klubben, Addis 1970

Cheetakatt

Tanzania, Africa 1973-1974

Fiskmannen rensar en Kingfish juli -74

Sykollektivet "Vi ger oss aldrig", Dar es Salam, Tanzania.